Frans Simone Robin en Suzanne Houbraken

In dit weblog kun je onze belevenissen in Noorwegen lezen.

maandag, augustus 10, 2009

Veertiende dag vakantie

Vanmorgen heel op ons gemak opgestaan na een heerlijke rustige nachtrust. Lekker ontbeten en de auto weer ingeladen. De tent is nog steeds erg nat maar ja dan maar gewoon weer achter in de auto leggen.
We zijn eerst nog even naar Bodø gereden voor een nieuw luchtbed maar hebben niks kunnen vinden, toen maar via de RV17 naar Rognan gereden.
Maar als je net op de RV17 zit heb je 's werelds sterkste stroming die samen komt dus zijn we daar eerst eens even gaan kijken. Dit is heel appart. Om de 6 uur persen 400 miljoen kubieke meters water zich met een snelheid van 20 knopen (40 kilometer per uur) door de 150 meter brede en 3 kilometer lange zee-engte die de Saltenfjord met de Skjerstadfjord verbindt. De sterke draaikolken kunnen een diameter krijgen van 10 meter en zijn 4 - 5 meter diep.

We waren net op tijd om de sterkste stroming mee te maken.
Er gaan dan boten op het water en die moeten als ze heen gaan zoveel gas geven anders komen ze niet tegen de stroming op. Als ze weer landinwaarts gaan hebben ze geen motor nodig dan gaan ze vanzelf.
Ik heb geprobeerd om met wat foto's het duidelijk te proberen te maken maar in het echt is het heel appart.







Nadat we daar geweest waren zijn we doorgereden naar Rognan en de E6. En ondertussen veel mooie plaatjes geschoten zoals je ziet.






Toen we op de hoogte waren bij Moi i Rana hebben we een hut gevonden met eigen douche en wc en daar zitten we deze nacht dus. Het ziet er erg netjes en schoon uit en de bedden zijn ook weer goed.
Frans heeft geprobeerd om te vissen maar ze willen niet bijten.
de rest van de foto's komen misschien morgen als we stroom hebben en onze pc het wil doen??

Morgen misschien nog eerst naar het swartiss maar dat zien wel morgen wel weer.